Eng

Защита репутации или недобросовестная конкуренция под эгидой милиции!

Свідоцтво про атестаціюИнтернет ресурс «Наші Гроші. Запоріжжя» описал хронологию «отношений» нашей фирмы и Запорожской милиции.

«Комерційна фірма два роки ходить під кримінальним провадженням, яке відрили запорізькі слідчі. Поки що від цього виграють лише конкуренти.

Слідчі і прокурори Запоріжжя мусять добре грати в шахи. Принаймні один із постулатів цієї гри: “Загроза – небезпечніша від її виконання”, вони фахово використовують у повсякденному житті.

Виявили ми це, занурившись в історію одного кримінального провадження, яке триває вже два роки. Судячи з того, як іде “розслідування”, основна місія запорізьких правоохоронців – не знайти злочинців, а потримати в тонусі учасників процесу.

Знайомство з деталями почалось з нашої новини, про те, що запорізька прокуратура повідомила в суді, як лікарні Запоріжжя отримують “кисень невідомого походження” і попросила право на виїмку документів у постачальника.

Після публікації із нами зв’язались представники потерпілої сторони, розповіли про інший бік медалі. Після чого ми перечитали купу документів, і врешті можемо розповісти як воно було.

2013.«Початок і кінець»

Восени 2013 року Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня вирішила придбати медичний кисень. Серед фірм, які подалися на тендер, було ТОВ “Кріогенсервіс”. Ця компанія купує рідкий медичний кисень, а згодом – перетворює на газоподібний. Який потім і продає.

Так от, конкурсний комітет лікарні зауважив, що гарантійний лист, яким підтверджувалася закупівля “Кріогенсервісом” рідкого кисню у компанії “Південтехгаз”, не має вихідного номера і дати відправки. Голова комітету звернулася до голови правління “Південтехгазу”, щоб той підтвердив наявність свого підпису у листі. Однак той заявив, що підпис не його. Зрозуміло, що “Кріогенсервіс” не був допущений до торгів.

Тут варто зауважити, що “Кріогенсервіс” і “Південтехгаз” – давні партнери, і проблема із гарантійним листом полягає лише в пошуку питання – який клерк підписав папір замість директора. У кожному випадку можливість виграти тендер “Кріогенсервіс” втратив, і на цьому історія мала би закінчитись. Сталось усе зовсім по-іншому.

2014.«Новий початок»

Минуло півроку, і раптом головний лікар звернувся до міліції. Сталося це аж 28 квітня 2014 року. Що спонукало його до згадок про минулорічний тендер – сказати важко. Але міліція спрацювала на диво оперативно. Того ж дня Жовтневий райвідділ Запорізької міліції порушив кримінальне провадження ( за статтею підроблення документів). Справу віддали молодому слідчому Ярославу Гурєєву. Від прокуратури Жовтневого району Запоріжжя справу повів Дмитро Безуглий.

Після такого різкого старту, здавалось, що слідчі швидко доведуть свою роботу до кінця. Але сталось усе навпаки: відкрита справа зависла без руху на довгі місяці. Хіба що влітку 2014-го слідчий відділ отримав від оперуповноваженого два рапорти про те, що “Кріогенсервіс” закуповував технічний кисень. У чому сенс цього важливого повідомлення – сказати важко, однак зафіксуємо бодай це, оскільки інших жодних ухвал по справі у судовому реєстрі в цьому році знайти не вдалось.

2015. «Активізація слідчих»

Минув рік, і за логікою “розумних термінів слідства” справу варто було закривати. Відтак слідчі активізовуються, і, судячи з документів, із якими ми ознайомились – активізовуються за стандартною схемою.

“Стандартна схема”, яку роками використовують українські “правоохоронці” – це обшуки, виїмки документації і комп’ютерів, допити і т.д. Знайшли щось чи не знайшли – справа десята, а в тонусі потримати всіх учасників п’єси можна непогано.

Є, щоправда, тут один неприємний для слідчих нюанс. Для того, щоб отримати право на обшуки-виїмки потрібен дозвіл судді. І на цьому варто зупинитись більш детально. Отож.

У червні слідчий отримав в суді дозвіл на доступ до угод “Кріогенсервісу” з постачальниками технічного кисню, а також до договорів з “Південтехгазом” на постачання рідкого медичного кисню за 2013-2015 рр.

У грудні – був проведений обшук вже в офісі “Кріогенсервісу”, із вилученням документів-комп’ютерів. Після чого, у слідства вималювалася фабула обвинувачення.

2016.

До якої гіпотези за два роки дійшло слідство, ми дізнались із ухвал вже цього року. Коли прокурори попросили право на чергові виїмки.

Гіпотеза така: “Кріогенсервіс” з жовтня 2013 року і дотепер під виглядом медичного кисню власного виробництва та виробництва “Південтехгазу” поставляє лікувальним закладам Запорізької області кисень невідомого походження та якості.

Такі висновки слідчі зробили, ґрунтуючись на двох фактах.

Перший. У документації “Південтехгазу” і “Кріогенсервісу” вони не знайшли підтвердження поставок медичного газу.

Другий. Показання експерта ( в ухвалі ця фраза йде без деталізації).

Щодо першого. Ми, звісно, не можемо повірити в те що прокурор і слідчий заради отримання права на виїмку мали намір обманути слідчого суддю. Але оскільки ми на власні очі побачили угоди, платіжки і товарні чеки на постачання кисню, то приречені висловити ідею, що запорізькі слідчі є дуже неуважними. Усе-таки перевірити дві фірми, які мали між собою документальні стосунки, і цього не помітити – треба мати неабиякий хист. Мало того, юристи “Кріогенсервісу” розповіли, що вся документація по угодах із “Південтехгазом” була у них під час обшуку у грудні минулого року, і вони вказували на неї. Однак запорізький слідчий усе одно зміг її не помітити.

Щодо другого факту – то він взагалі дуже дивний. Експертом стала пенсіонерка, яка багато років пропрацювала на Запорізькому автогенному заводі, що є прямим конкурентом “Кріогенсервісу”.

Експерту показали креслення установки і запитали, чи може вона виготовляти медичний кисень. Експерт сказав: “Ні”. Кумедність ситуації полягає у двох моментах . По-перше, “Кріогенсервіс” такою установкою не користується. Нагадаємо, що він фактично не виготовляє кисень, а лише перетворює його з рідкого в газоподібний. Другий нюанс є у тому, що таку установку “Кріогенсервіс” справді мав намір в майбутньому запустити і саме отримував ліцензійні дозволи від МОЗу. Оскільки ліцензія від міністерства є, як правило, більш переконливою, ніж свідчення пенсіонера, то про всяк випадок “Кріогенсервіс” через суд змусив Києво-Святошинське відділення поліції прийняти заяву про неправдиве показання свідка-експерта.

У кожному випадку слідчий суддя не зацікавився креслення якого агрегату показували експерту. Довірився прокурору і слідчому.

Тим часом навіть довіра жодним чином не допомагає правоохоронцям просунути справу далі.

Київський суд зобов’язав запорізького прокурора повернути “Кріогенсервісу” усе вилучене майно, і воно повернулось на свої місця. Як правило, це означає, що нічого “цікавого” знайти не вдалось.

Однак справа однаково не закривається. Що спонукає слідчих продовжувати життя цій історії, витрачати час і натхнення, на перший погляд, неясно. Якщо ж подивитись на все це з іншого кута, то бенефіціара знайти нескладно.

Протягом усього часу існування кримінального провадження тендерні комітети різних лікарень отримують листи від “доброзичливців”, про те, що про всяк випадок не варто співпрацювати з “Кріогенсервісом”. Бо “самі знаєте – кримінальні справи просто так не відкриваються”.

Триває уся ця забава, нагадаємо, другий рік. І судячи із професіоналізму слідчих органів Запоріжжя ще триватиме. Бо професіоналізм у наші смутні часи – це не розкрити злочин, а підвісити когось на гачок і отримувати від цього насолоду. Та й не тільки духовну.

Ірина Шарпінська, Олексій Шалайський, “Наші Гроші”»

Оригинал статьи на ресурсе «Наші Гроші. Запоріжжя».


 
.